top of page

Sådan spiser du dig til et gladere underliv!

Der er noget, som måske ikke ligefrem altid bliver diskuteret ved frokostbordet med veninderne, men som virkelig burde blive det - nemlig vaginal sundhed.

Det er lige så vigtigt som alt andet i vores kroppe ( og døjer du med ubalancer kan du godt skrive under på hvor meget det fylder i dagligdagen), og tro det eller ej, den mad, vi spiser, kan have en stor indflydelse på, hvordan vi har det dernede.


Med nedenstående liste af fødevarer kan du styrke din vaginale sundhed på en naturlig og velsmagende måde.

Så hvis du vil holde dit underliv glad og sundt, så lad dig endelig inspirere til morgenmaden, frokosten og aftensmaden.


1. Yoghurt - Naturens egen probiotika:

Vi starter med noget, du sikkert allerede har i køleskabet: fuldfed yoghurt!

Specielt den type, der er fuld af levende kulturer, er fantastisk for din mave-tarm sundhed som i sidste ende gavner din vaginale sundhed. Yoghurt er en fremragende kilde til probiotika, såsom Lactobacillus acidophilus, lactobacillus rhamnosus og bifidobacterium, som er gavnlige mælkesyrebakterier som både findes i din tarm men for nogen kvinder også kan findes i deres skede.

Disse mælkesyrebakterier kan hjælpe med at opretholde en sund balance af bakterier i skeden, hvilket kan forebygge både bakterielle -og svampeinfektioner.


Er du nervøs overfor mælkeprodukter så prøv i stedet gedeyoghurt eller lav din egen youghurt på det fede fra kokosmælken og bland mælkesyrebakterier i.


2. Havtornbær: De gyldne helte:

Havtornbær er måske ikke så kendte som deres røde fætre, tranebærrene, men de er lige så værdifulde for din vaginale sundhed. Disse små gyldne bær er fulde af C -og E-vitaminer og antioxidanter, der hjælper med at beskytte kroppen mod frie radikaler og inflammation. Derudover kan de være med til at styrke immunsystemet og understøtte kollagenproduktionen – som er vigtig for sundheden af alle kroppens væv, inklusive dernede.

De indeholder også vigtigst af alt omega-7 fedtsyrer, som hjælper med at fugte og beskytte slimhinden.


Tip: Havtornbær kan være lidt svære at finde friske, men de fås som frosne, som saft og olie, som du kan tilføje til dine smoothies eller drys dem tørrede ovenpå din morgenmad for et ekstra sundhedsboost!


3. Omega-3 fra små fisk: Skedens fede venner:

Når vi taler om sunde fedtstoffer, kan vi ikke glemme omega-3-fedtsyrerne. De findes især i små fede fisk som sardiner, ansjoser og makrel som er rige på omega-3 fedtsyrer som har antiinflammatoriske og hormonbalancerende egenskaber.

Omega-3 fedtsyrer kan bidrage til at reducere inflammation i kroppen, herunder i det vaginale område, hvilket kan være gavnligt for at opretholde sundheden af dine vulvovaginale slimhinder så de er mere modstandsdygtige overfor rifter som kan give grobund for bakterier og svampe.


Pro-tip: Hvis du ikke er stor fan af fisk, kan du overveje et tilskud af fiskeolie – men intet slår en lækker fiskeret med en frisk citron!


4. Hvidløg: Vampyrenes fjende, skedens ven:

Ja, hvidløg er måske ikke din bedste ven, når det kommer til at give god ånde (selvom det vil kunne være med til at fjerne en hel del af de skadelige bakterier som ved oralsex kan translokere til skeden eller penisen og give symptomer), men det er en seriøs helteingrediens for din vaginale sundhed.

Hvidløg er kendt for sine præbiotiske egenskaber, som er med til at fremmer væksten af de gavnlige bakterier. Derudover har hvidløg også antimikrobielle egenskaber hvilket betyder at det er effektivt overfor både svampe og bakterier i underlivet.


Pro-tip: Lav en cremet og smagfuld hvidløgs-tahini dip til dine grøntsagsstænger.


5. Grønne grøntsager: Grønt er godt!

Tænk på spinat, grønkål og broccoli som skedeens naturlige beskyttere. Disse grøntsager er fyldt med C-vitamin og folsyre, som begge støtter et stærkt immunsystem og kan hjælpe med at afværge infektioner. Plus, de er fyldt med vand, som holder dig hydreret – og hydrering er nøglen til at opretholde en glad og fugtet slimhinde og øger livmoderhalssekret.


Hemmelighed: Grønne grøntsager er også gode for libido, så det er win-win!


6. Sød kartoffel - Betacaroten-booster:

Sødkartofler er en fantastisk kilde til betacaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. A-vitamin er essentielt for at opretholde sundheden af slimhinder, herunder de vaginale væv. Dette kan hjælpe med at holde slimhinderne mere modstandsdygtige, fugtige og sunde.


Tip: Sød kartoffel kan nemt indgå i din kost som dahl-retter eller som en sundere version af en brownie eller i supper eller som sprøde fritter.


7. Avocado: Den cremede sundhedsbombe:

Avocadoer er fulde af sunde fedtstoffer, som hjælper med at opretholde fugtigheden af dine slimhinder og støtte hormonbalancen. De indeholder også E-vitamin som er kendt for at hjælpe med at beskytte den vaginale slimhinde mod irritation og skade.


Bonus: Prøv at tilføje avocado til din morgenmad som en lækker topping på toast, i smoothies eller som base i en cremet dressing.


8. Græskarkerner - Zink til hormoner og immunforsvar:

Græskarkerner er en rig kilde til zink, et mineral, der er vigtigt for hormonproduktion og immunforsvar. Zink hjælper med at holde hormonbalancen stabil, hvilket kan forhindre tørhed og irritation i skeden samt øge mængden af de gavnlige mælkesyrebakterier.


Snack-tip: Spis en håndfuld græskarkerner som en snack, drys dem over salater eller brug dem i granola ovenpå yoghurten med de tørrede havtornebær.


9. Vand - Den ultimative livseliksir:

Ok, vand er måske ikke mad, men det er absolut værd at nævne. At drikke masser af vand hjælper med at skylle giftstoffer ud af kroppen, holde urinvejene sunde og opretholde skedens fugtighed. Så sørg for at have din vandflaske ved hånden hele dagen. Er du ikke fan af vand så kan jeg klart anbefale grøntte som har et hav af fordele for et sundt underliv.


Sjov info: Har du hørt, at vand med chiafrø også kan hjælpe med at reducere sukkertrang? Mindre sukker betyder færre ubalancer dernede.


10. Mørk chokolade - Fordi alle kvinder fortjener lidt forkælelse:

Og endelig, lad os slutte af på en sød note – mørk chokolade! Ikke alene er det fyldt med antioxidanter, men det kan også forbedre blodcirkulationen, hvilket er godt for hele kroppen, inklusiv underlivet. Desuden kan det at spise chokolade booste dit humør og et robust nervesystem er vigtigt for et sundt underliv.


Obs!l: Prøv at holde dig til chokolade med et højt kakaoindhold og lavt sukkerindhold for at få de bedste sundhedsfordele.


Husk, at en varieret kost fuld af friske og uforarbejdede fødevarer er nøglen til at holde både din krop og dit intimeområde i balance.

323 views0 comments

Comments


bottom of page